Последователи

15.10.12 г.

Депутатите дадоха амнистия за незаконните строежи, вдигнати до 31 март 2001 г.




Депутатите дадоха амнистия за незаконните строежи, вдигнати до 31 март 2001 г.Строежи, изградени до 31 март 2001 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване или забрана за ползване.

Това приеха депутатите с промяна в Закона за устройството на територията. Досега действащите разпоредби позволяваха т. нар. строителна амнистия да бъде приложена за обекти без строителни разрешителни, изградени преди април 1987 г.

Според направените днес промени незаконните строежи до 31 март 2001 г. ще могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.

ГЕРБ като правителство подкрепя ли незаконното строителство в България? Това ще е първият парламент, който узаконява незаконното строителство. Заравяте едни проблеми, които после няма да бъдат разрешени, заяви депутатът от ДПС Ремзи Осман. Депутатът от Коалиция Димчо Михалевски заключи, че с приемането на този закон ще продължи възпроизводството на незаконното строителство в България.

Искра Фидосова от ГЕРБ обясни, че параграф 127 повтаря разпоредбата на закона от 2003 г. Новото нещо е само алинея първа, в която е променена датата и вече е 31 март 2001 г.

11 октомври 2012 - в. Дневник

Дават една година за узаконяване на сгради



Дават една година за узаконяване на сградиЕдна година ще имат собствениците на сгради, които са построени преди 7 април 1987 г. да узаконят домовете си. Същият срок ще бъде валиден и за къщи и блокове, вдигнати преди 31 март 2001 г., за да получат свидетелство за търпимост. То дава право на собствениците им да продават имота си законно и същевременно ги пази от възможността Дирекцията за Национален строителен контрол да събори сградата. Тези промени в Закона за устройство на територията вече бяха гласувани от регионалната комисия в парламента.

В нормативния акт обаче е записано, че всеки, който подаде документи за узаконявне или търпимост, без да има законово основание за това, веднага ще бъде докладван на ДНСК и ще бъде започнато производство за премахване на сградата. Според текстовете законно основание за съществуването си могат да получат сградите, които са отговаряли на разпоредбите на старите законови разпоредби, които са били в сила при построяването им. Решения по заявленията, които подадат собствениците пред съответните ограни за узаконяване или търпимост, ще трябва да бъдат дадени от властите най-късно две години след влизане на промените в закона в сила. Ако обаче сте построили къща в чашката на язовир, няма да можете да я узаконите.

Ако сте имали документи да вдигнете 6-етажен блок, но на своя глава се построили по-висока сграда, също няма да можете да я узаконите, обясни регионалният министър Лиляна Павлова. Шанс да получат зелена светлина от властите за вдигнатите сгради имат само онези, които са отговаряли на закона, но по една или друга причина са се забавили с узаконяването на дома или офиса си. Промяната ще помогне и на хората, които искат да участват в програмата за саниране, защото ще даде основание да не бъдат премахнати остъклените балкони, допълни министърът. Но промяната няма да важи за сгради, за които вече има издадена заповед за събаряне от строителния контрол.

1 октомври 2012 - в. Стандарт