Последователи

2.03.11 г.

България ускорява усвояването на европарите за енергийна ефективност

До 350 млн. евро може да получи българският бизнес за енергийна ефективност и енергийно спестяване в индустрията.
Тази възможност дава подписаният днес Меморандум за разбирателство за изпълнение на програмата за енергийна ефективност и зелена икономика в България.

Подписи под документа сложиха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Даниел Берг - директор на ЕБВР за България.

С меморандума правителството ще подпомогне фирмите при усвояването на средствата по Оперативна програма "Конкурентоспособност" и ще се изключи риска от отпадане на проекти, заради неосигурено съфинансиране, посочват от правителствената пресслужба.

По този меморандум 200 млн. евро безвъзмездна помощ ще бъдат предоставени за разработване, стартиране и наблюдение на програмата за подобряване на енергийната ефективност на малките и средни предприятия.

Министър Трайчо Трайков отбеляза преди подписването на документа, че това е схема иновативна и за България и за банката.
Банката предоставя около 1 млн. евро техническа помощ, добави Трайков. По думите му за първи път е постигнат грантов компонент между 30 и 50 процента.

В момента се избира консултант, който да изготви минималните критерии, на които българският бизнес ще трябва да отговаря, за да получи кредитна линия, а след това и грант по оперативната програма.
Очаква се консултантът да е ясен още през март, след което ще има около два месеца, за да предложи на управляващия орган по "Конкурентоспособност" и ЕБВР приемлива структура за оценяване на проектите, информира вестник "Дневник".

Това означава, че инициативата може да стартира през втората половина на 2011 г., макар че заеми за енергийна ефективност се отпускат и в момента както от ЕВБР, така и от български търговски банки.
Автор: Строителство.инфо