Последователи

3.10.09 г.

KОНФЛИКТИ НА ИНТЕРЕСИ В ПРОЕКТИРАНЕТО И СТРОИТЕЛСТВОТО

Тази тема е винаги актуална и много дискусионна. Добре би било да я представим от всички възможни гледни точки. Тя е поучителна за всяка една от страните в „спора” и не може да бъде изчерпана само с няколко страници, няколко мнения и няколко източника. Затова я оставяме отворена и с продължение в следващите броеве на списанието. Всеки – архитект, строител, изпълнител, инвеститор, би могъл да сподели с нас своето мнение, а ние ще се постараем да го публикуваме. В продължението по темата ще представим мененията на строители, предприемачи, майстори и инвеститори.

АНКЕТА

В омагьосания кръг проектант - строител - майстор и клиент проблемите са много и като че ли виновни няма. Защо обаче участниците в този кръг сипят взаимни обвинения в различни посоки? Кой е по-виновен и кой е най-ощетен? Колкото групи от хора, толкова и мнения, но в крайна сметка проблемите за клиента се акумулират и последната, но никак не маловажна болка, се оказва майсторът. Опитахме се да разплетем тези сложни взаимоотношения с една анкета, проведена със съвсем случайни хора, посетили строителните палати на тазгодишния Есенен международен технически панаир в Пловдив.

1. В строителния сектор има много разнородни проблеми. На кого се доверявате в решаването им.
a) Компетентен проектант 25%
б) Компетентен строител 22%
в) Майстор 25%
г) Информирам се предварително 27%
д) Друго 1%

2. Къде бихте търсили информация (полезни съвети), за да сте наясно със строителните етапи, процеси, технологии и проблеми.
а) Професионални печатни издания 38%
б) Изпитан майстор 21%
в) Архитектурно бюро 2%
г) Строителна фирма 36%
д) Други - колеги, съседи, приятели. Интернет 3%

3. За довършителни и ремонтни работи как подбирате майсторите.
а) Разчитам на група майстори, работещи за една фирма 40%
б) Намирам отделен майстор за всеки етап 28%
в) Разчитам на изпитан майстор да подбере група 30%
г) Друго 2%

4. Какви са най-популярните номера и хитрини на майсторите?
- Едно говорят, друго вършат
- Несъответствие между заявените и доставени материали
- Неспазване на срока за изпълнение
- Лошо качество на изпълнение
- Не влагат всички материали по проект
- Вдигат първоначалната цена по всякакъв начин - в сметка допълнителни работи
- Не ги ли контролираш постоянно, не си вършат работата и крадат от материалите
- Дават празни обещания
- За по-ниско заплащане отмъщават с некачествен труд
- Хвалят себе си и оплюват колегите си, а работят калпаво
- Не си довършват работата нарочно
- Не са запознати и не ползват съвременни технологии и материали
- Не спазват изискваниятя на проекта
- Слагат ти шапката
- Мръсно работят и не си почистват след работа
- Оставят си ръцете
- Започват и изчезват, отиват на друг обект и така хем държат обекти, хем ти прецакват сроковете за другите майстори
- Много лъжат
- Поставят яйце в мазилката
- Като ги питаш за цената, казват ”лесна работа”






5. Има ли недостиг на квалифицирани майстори и строители? Как се справяте с некачествено извършените услуги?
Има 70%
Няма 30%
- Оправям се сам
- Освобождавам майстора или го карам да си свърши работата както трябва
- Търся нови майстори
- За некачествените услуги правя рекламация
- Отказвам да платя
- Излизат ми много скъпо
- Разбиват ми нервите

6. Излиза ли скъпо евтиният проект?
Да, обикновенно поговорката се потвърждава 90%
Не 10%

7. Бихте ли платили на архитект за цялостен проект?
Да, предпочитам цялостен проект 85%
Нямам мнение 5%
- Ако имам възможност, да
- Залагам на готовия типов проект, който вече е изпълняван многократно
- Да. Бих платил Така винаги излиза по-евтино

8. Как бихте реагирали, когато майсторът се опитва да промени проекта или материалите, за да улесни себе си и обяснява, че е невъзможно да се изпълни даден детайл?
- Ще споря с него, докато успея
- Съгласявам се, ако това харесва и на мен, ако не, сменям майстора
(10% от споделените мнения)
- Винаги ползвам консултации (10% от споделените мнения)
- Ако промените са аргументирани, се съгласявам.
- Отказвам такова обяснение
- Сменям майстора. Спазвам проекта (85%от споделените мнения)
- Зависи от случая
- Убеждавам го, че не е прав
- Санкция
- Скандално
- Това е често срещано явление. Консултирам се и с друг майстор

Общите заключения, които можем да направим от проведената анкета, са следните:
Наблюдаваме, че с години сформираният манталитет на българина коренно се променя. Преди никой не оценяваше и не обичаше да плаща за интелектуален труд. Проектирането, ползването на специализирани консултанти за важните етапи в строителството, използването на съвременни материали и технологии придобиват все по-голяма популярност. Все повече избягваме сами да правим ремонтите било то поради липса на време или поради голямото изобилие на нашия пазар от продукти и технологии за решаване на различни проблеми в строителството. Резултатите от анкетата показват че 90 % от хората са убедени в необходимостта от ползване на архитект или проектант, за да бъдат доволни от крайния резултат. Наясно са, че тази услуга струва пари, но и че тя при всички положения си струва парите. Само преди 6-7 години, когато разговарях с посетителите на изложения и панаири, често срещах абсурдния коментар на много граждани. Те категорично твърдяха, че сами ще си проектират къщата и ще я дадат на някой си архитект да им я изчертае. За радост тази година на Пловдивския технически панаир никой от стотиците посетители, с които макар и малко успяхме да поговорим, не изрече тази глупост. Напротив, хората са грамотни и са придобили все по-широка строителна култура. Направи ми впечатление правилната им принципна позиция по важните етапи в един ремонт, ново строителство или реконструкция. Наясно са, че освен от естетична и функционална гледна точка една сграда трябва да е перфектно хидроизолирана, ниско-енергийна, добре оборудвана, здрава и изпълнена качествено и с добри материали.

Много хора са се напатили от некачественото строителство в първите години на демокрацията, евтините материали с които тогава основно се строеше и резултатите от недъгавите наредби по ЗУТ в онези времена и слабите проекти. Много пари вложиха, за да оправят грешките на строителите и архитектите. Тогава строителите продаваха РЗП и място, работеха с евтини проектанти и резултатите от това избиха като трън в окото и дупка в джоба на купувачите. Сега за радост вече не е така, защото клиентите вече имат известна строителна култура и купуват качествено строителство и добра архитектура. Не че правилото няма изключения. Този факт като цяло накара строителите да променят начина и подхода в своята работа. Вече спокойно можем да твърдим, че на строителния пазар има правила и критерии, които работят в полза на клиента и в цялостен интерес на обществото и архитетурата ни.

Сега информацията по всички въпроси на строителството стои на преден план. Все повече граждани първо търсат компетентна информация и възможни решения за всеки проблем и се стремят да намерят вярното решение. Кой ще бъде правилният избор във всеки конкретен случай, кой продукт да изберем от технологична или финансова гледна точка, колко време ще загубим, за да обикаляме и проучваме всичко това е една поредица от въпроси, на които вече трудно можем да си отговорим. Най-правилния съвет по всеки един въпрос можем да намерим при съответните специалисти. Но как да ги открием?
Резултатът от анкетата показва - хората търсят, четат ползват интернет и други независими източници, за да се ориентират и да намерят специалистите: добрия архитект, добрия консултант, добрия строител, качествения продукт можеш горе-долу да намериш с четене, с обикаляне на изложения , с препоръки и наблюдения, но за съжаление за добрия майстор информацията е оскъдна.

Трайно формиралата се недоверчивост у българина по ред причини и най-вече защото дълго са го лъгали и продължават да го лъжат, го карат да се съмнява във всеки и във всичко. Той иска всичко да види, да пипне и тогава да реши. За голямо съжаление не може да пипне обещанията на майстора и не може да бъде сигурен, че макар и в даден момент майсторът добре да си, свършил работата, точно в неговия проект няма да се издъни по много различен начин. Липсва всякаква сигурност. Липсват гаранциите, липсва доверието. Като че ли точно в този сектор – изпълнението, монтажа нищо не се е променило още от соцвремената. В анкетата виждаме, че номерата на майсторите си остават същите, а качеството невинаги задоволително. Все още се налага да стоим на главата им и да ги контролираме стъпка по стъпка. За съжаление все още точно те са най-зле запознати с техника, продукти и технологии, не желаят да спазват проекти и се опитват да те накарат да ги слушаш ти, а не те тебе. А как да познаеш добрия майстор... Трудно. Тук ще цитирам един мой приятел, който след като си построи къща (фамилен хотел), написа книга. Цял трактат от проблеми, приключения и заключения на ивеститора на една къща. (Книгата е “Как да построиш къща без да те измамят, без да те ошушкат” автор Едуард Калъпов). Добрия майстор ще го познаеш по инструментите и чистата работа”. Мисля, че е прав.

Има и един по-добър начин да строиш и ремонтираш с по-малко проблеми нерви, време и дори пари. Да наемеш фирма за довършителни работи или специализирани дейности. Шефът да приеме проектите, да ги спази, да подбира и контролира работниците си вместо теб, да организира етапите на работа, да контролира сроковете и накрая да даде гаранция за свършената работа, да поеме отговорността и неустойките. Така се работи в нормалните държави.
Д. Кинова