Последователи

15.03.09 г.

ТОПЛОИЗОЛАЦИЯТА - ОТ КАКЪВ МАТЕРИАЛ?



В много случаи благодарение на по – голямата реклама на даден продукт се пренебрегва по – доброто решение на определен проблем. Такъв е случаят с топлоизолацията на сградите – шумната реклама на експандиран и екструдиран пенополистирол води до масовото му използване, а недооценен остава по – качествения, но все още не толкова добре познат материал – минералната вата.

Топлоизолационните качества на екструдирания пенополистирол са несъмнени (коефициентът на топлопроводност на полистирола l = 0.027 W/m.K), но това не компенсира редицата му недостaтъци – един, от които е че поради затворената си кле-тъчна структура не позволява „дишането” на строителните елементи. Не трябва да се пропуска фактът, че като всеки синтетичен материал пенополистиролът старее, което обуславя временния характер на решението на проблема.
Като топлотехнически материал по нищо не му отсъпват платната от минерална вата.
Наистина коефициентът на топлопреминаване е малко по - висок (l = 0.035 – 0.037 W/m.K в зависимост от плътността на ватата), но и двата материала попадат в една и съща категория топлоизолатори – много добри.
Освен идентитчните топлоизолационни свойства на двата материала, при минералната вата не само липсват недостатъците на пенополистирола, но има и редица предимства. Най - съществените, от които са максималните температури на използване и отличната паропроницаемост.
Докато при температури над 160 0С полистиролът (негорим и самозагасващ) започва да се топи и отделя вредни емисии, минералната вата (негорима) се топи при температури над 1000 0С.Ето защо при строеж на пожароопасни обекти /бензиностанции,газостанции и др./ всички топлоизолации се изискват от минерална или стъклена вата.
Използваните в гражданското строителство платна от минерална вата с дебелина от 2 до 10 см осигуряват по – добра пожарозащита, звукоизолация, не запечатват стената, позволяват „ дишане” и образуващата се влага свободно преминава през слоя топлоизолация.
Всички изброени до тук предимства на минералната вата обясняват пълното й налагане като топлоизолационен материал в страните от Западна Европа. За българския пазар налице е още един фактор, който не трябва да бъде пренебрегнат – цената на минералната вата е по-ниска.

Голямото разнообразие на продуктите от минерална вата разширява областите на приложението й както в гражданското, така и в индустриалното строителство. Насипната минерална вата се използва за запълване на кухини в строителните съоръжения, за изолация на парни котли, тръбопроводи и др. Въжета и тубоси от минерална вата се използват за изолация на индустриални и строителни съоръжения с нестандартна форма – комини, вентилационни тръби, паропроводи и др. Минералната вата на рула, каширана с рабицова мрежа се прилага като топлоизиолационен материал за индустриални пещи, бойлери, цистерни, хладилни камери. Минералната вата позволява каширане с различни материали – рабицова мрежа, алуминиево фолио, битумизирана хартия, битумна мушама и др.